Makovo olje
SKU: Makovo olje


Cena za (KOS):
12,80 €
izdelek na zalogi

Količina: 250 ml


MAKOVO OLJE

Makovo olje pridobivamo s hladnim stiskanjem semen vrtnega maka. Mak o obliki zrnja ima že dolgo svoje tradicionalno mesto v slovenski kulinariki, predvsem v prekmurski kuhinji, kjer je ena posebnih sestavin številnih jedi, kot je na primer prekmurska gibanica ali rezanci z makovim prelivom in podobno.

Makovo olje daje telesu še več kot semena, je koncentracija najboljšega, kar semena vsebujejo. Olje ima nežen, sladkast okus. Makovo olje je primerno  za pripravo vseh vrst jedi, še posebej pa ga priporočajo za izboljšanje okusa testenin in krompirja. Uporabimo ga lahko namesto masla pri pripravi pire krompirja. Da ohranimo kvaliteto tega hladno stiskanega in nerafiniranega olja, ga ne smemo segrevati, zato ga dodajamo jedem na koncu, ko so že pripravljene.

Makovo olje in zdravje

Še ped prihodom raznih energetskih pijač v modo, so športniki pili makovo olje, pripravljeno z medom, da so si s tem zagotovili dobro zdravje in vzdržljivost. Zakaj je makovo olje pomembno za naše zdravje?

To olje ureja prebavo, še zlasti v debelem črevesju, ker vsebuje veliko cinka, ki je v telesu odgovoren za pravilno prebavo in delovanje trebušne slinavke, jeter in nadledvične žleze. Skupaj z jodom in drugimi minerali cink vpliva na telesno temperaturo, ker ustvarja toplotno reakcijo. Pod vplivom cinka se sprošča adrenalin, v želodcu in črevesju se sprosti toplota, ki je potrebna za delovanje žlez in obrambnega mehanizma. Cink v olju omogoči tvorbo encimov trebušne slinavke in je tudi sestavni del inzulina.

V Planetu zdravja pravijo, da če to olje žvrkljamo,  se sprostijo napetosti v trebuhu, trebuh se prekrvavi in zastoji limfe v trebuhu se zmanjšajo ali povsem odpravijo. Žvrkljanje olja je tudi pogoj za dobro prekrvavitev rok in nog, pa tudi glave, kar posledično omogoči taka sprostitev v centralnem delu telesa. Zato se ob dolgotrajnejšem jemanju in zadostnih drugih pogojih v telesu, lahko izboljša tudi vid.

Makovo olje je koristno tudi za kožo, saj nanjo deluje zelo vlažilno in jo greje, zato je sestavina mnogih kvalitetnih kozmetičnih izdelkov. Lahko pa ga na kožo mažemo tudi samo, saj izboljšuje delovanje kože pri kožnih obolenjih.

Mnenja

Za ta izdelek še ni mnenj.

Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo na naši spletni strani. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. Preberite več o piškotkih na naši strani POLITIKA PIŠKOTOV

Za nadaljevanje kliknite

EU Cookie Directive Module Information